onsdag 27. mars 2019

Reparere emalje tenner

Syreskader på tennene er et økende problem i dagens samfunn. Omfattende syreskader der mye emalje er gått tapt, kan være kostbart å reparere. Du kan få det reparert hos tannlegen, men det blir jo aldri så bra som . Skaden oppstår når syren etser bort emaljen.


Et symptom på syreskader er ising i tennene.

Det kan være svært kostbart å reparere ødelagt . Den slitte emaljen kan knekke av i små stykker, og tennene blir kortere enn det de opprinnelig var. Tennene kan ikke repareres av seg selv ! Hull i tennene (karies) er kjent for de fleste, men det finnes også andre måter en tann kan bli skadet på, som for eksempel syreskader. I mange tilfeller kan en knekt tann repareres med en fylling. Når emaljen på fortennene er slitt, kan tennene brekke.


Tenner som er skadet, kan vanligvis repareres - i første omgang med plastfyllinger.

Mette Johansen ser ofte pasienter som har syreskader på tennene sine. Noe som kan føre til skader på emaljen , sier tannlege og leder for . Han kalte den brune fargen han ofte så på tennene til sine pasienter for. Det mesiale hjørnet på hadde en liten defekt i emaljen som ble reparert med . Tenner med skand emalje Tenner med tannslitasje Tenner med emaljeskade.


Hva kan gjøres for å reparere slik skade? Emalje på tennene tjener samme funksjon som huden på resten av kroppen. Det er en form for hard vev som beskytter resten av tannen fra erosjon, brudd og . Ved syreskader på tenner kommer det ytterste og hardeste laget av tannen ( emaljen ) til å mykne og forsvinne.


Men disse emaljeskadene blir bare verre og verre. Man kan bruke kroner på de tennene som ikke lar seg reparere på annet vis, men ofte kan . I det siste har jeg inspisert tennene mine litt og funnet ut at tenne virker veldig. En sterk emalje , eller tannoverflate som det også kalles, er viktig for at vi skal unngå skader på tennene.


Her er tennene til en syvåring med MIH på 6-års jekselen. Tenner består av kroppens hardeste vev, emalje , som er understøttet av et mykere tannbein (dentin) som igjen blir forsynt med næring fra . På denne siden kan du lese mer om hvordan hull i tennene , også kalt karies,.

Emaljen kan nemlig reparere seg selv ved å bruke mineralene fra spytt eller fluor. Ising i tennene og emalje som faller av i flak, er konsekvensen av hyppige syreangrep. Porselen i ulike former har blitt standard restaureringsmateriale når du skal reparere ødelagte tenner.


Porselen har også vist seg å likne tannens egen emalje og blir . Med slitt emalje på tennene kan det ise både når du drikker kaffe, juice eller spiser is. Og det kan faktisk være tannbørstens feil. Emaljeforming , som former tannemaljen slik at den danner en glatt linje, er et godt alternativ for å reparere skjeve tenner.


Nye mildere produkter og metoder . Bleking av tenner for at tennene og emaljen skal bli hvite - hvite tenner - penere smil. Det er viktig at tannlegen først undersøker tenner og tannkjøtt grundig og finner årsaken til misfargingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg